Navigáció

BP

Ez a békéscsabai székhelyű banda tagjai a Blind Myself, Insane, Nasmith, Charoon, Mayday Inc, vagy épp a Billog zenekarokban is megfordultak. A siker és a minőségi zene garantált és ezt épp ideje, hogy a békési publikum is megtapasztalja ezt. A banda tagjaival beszélgettem…

Kérlek, mutassátok be, hogy kikből is áll a Bekes Projekt…

Erdős Dani: Szerető családapákból, okleveles vegyipari gépészmérnökből, épületgépész mérnökből, főzőmesterből és geológusból, régi metálmotorosokból áll!  Viccet félretéve… Mindannyian régről ismerjük egymást, régebbi zenekarok által, közös ismeretségi körből. Laczkó Tomi (dob) és Zahorán Csabi (ének) háta mögött már évtizedes közös zenekari múlt van. Kettejük fő szüleménye a Billog zenekar, amit sokan ismerhetnek és hallhattak anno. Ráadásul a Billog zenekar Csabi vezetésével, de már Budapesti bázisponttal újra aktív zeneszerzés és koncertezés terén egyaránt. Gyüre Zsolti (gitár) korábban a Mayday Inc. zenekarban zenélt, jómagam pedig a Nasmith és a Charoon zenekarokban.

A 2013-as megalakulást követően csak pár hónap kellett és már 7 saját szerzemény birtokában volt a csapat. A megfelelő énekes megtalálása után stúdióba vonultatok. Mi lett ennek az eredménye?

Erdős Dani: Kicsit pontosítanék a dátumon! 2012 szilveszter éjjelén és 2013 újév első hajnalán rakták le a zenekar alapjait Tomi és Zsolti. Közös szilveszterezés alkalmával előkerültek a hangszerek és onnantól kezdve nem volt megállás. 2013. májusában megkerestek a srácok, hogy mi lenne ha… Rábólintottam, de csak júliusban tudtam csatlakozni hozzájuk! 5 szám volt már meg félig-meddig kész. Gyakorlatilag egy jó fél év alatt raktuk őket rendbe és írtunk még 2 szerzeményt. Október közepe felé felmerült az énekes kérdés… Megkerestük Csabit, feltettük neki is a mi lenne, ha kérdést… Rábólintott! Közben már otthon Tamásnál demózgattunk, a lehetőségeinkhez mérten felvettük a számokat és küldözgettük Csabinak. Lassan összeálltak a számok immár énekkel is és márciusban elkezdtük a felvételeket Békéscsabán, majd Gyulán a No Silence Sound Studioban, Siminél. Az eredménye egy 7 számos bemutatkozó album 2014. június 1-i média megjelenéssel, nuskullos premierrel. Fizikai valóságában az anyag egy pár hétre rá jött ki vékonytokos és digipack formában. Közben már szerveztük a bemutatkozó és a további koncerteket is, klip ötletekkel is dobálóztunk, aminek az lett a vége hogy szeptember elején le is forgattuk Farkas Krisztián (Christian Farkas’ Photography) barátunkkal egyszóval elég mozgalmas volt az elmúlt fél év.

Sok zenekar már eleve angolul hozza napvilágra a szövegeit, remélve a külföldi sikerben. Ti minden dalotokat magyarul írtátok. Mi ennek az oka?

Zahorán Csabi: Sok esetben nem csak a külföldi „siker” reménye az oka egy angol dalszövegnek, sokszor szinte biztos, hogy azért van angol szöveg, mert úgy könnyebben lehet kamuzni, vagy ha épp nincs mondanivalója a zenekarnak, akkor így is könnyebben lehet palástolni azt. Meg ugye sokan azt mondják, hogy az úgy sokkal „kúlabb”, de persze kevés annál kiábrándítóbb dolog van, amikor nyelvtanilag és kiejtésileg is botrányos módon kerül tálalásra egy-egy angol nyelvű nóta. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne angolul is kiváló dalszövegeket írni. Ráadásul azért az emberek többsége nem igazán beszéli anyanyelvi szinten az angolt, így tehát ha tényleg valamilyen fontos mondanivalót szeretnél közvetíteni a közönség felé, akkor célszerűbb idehaza magyarul alkotni. Nálunk igazából Tamás dobta fel az ötletet, hogy legyenek inkább magyar szövegek, ami ellen nekem semmi kifogásom nem volt, annak idején a Billogban is magyar nyelvű dalok voltak 2006-ig. Igaz, azóta lényegében egyetlen sor dalszöveget se írtam magyarul, de a kezdeti nehézségek után hamar ráéreztem újra az ízére és ma már el se tudnám képzelni ezeket a számokat angol szövegekkel.

Miről szónak, mi a mondani valója a daloknak?

Zahorán Csabi: Ugyan vannak hasonló témájú szövegek, azért alapvetően mindegyik dal másról szól, egy másik történést, élményt, gondolatvilágot dolgoz fel, vagy épp mesél el. A 2010-es legutóbbi Billog lemez óta eltelt 4 év különböző történései elevenednek meg a szövegekben, amiknek egészen pontos tartalmát nem szívesen rágom senki szájába, ugyanakkor szinte mindegyikből elég konkrét dolgokat ki lehet hámozni, ha valaki egy kicsit is figyelmesen átolvassa a sorokat.

Sokan vannak, akiknek sokkal fontosabb az, hogy egy olyan képet kialakítsanak magukról, amivel lehet mások előtt villogni, de valójában nincs mögötte semmi. Ennek a látszatnak a kialakításába, fenntartásába beleölt időt és energiát lehetett volna valós dolgokra is fordítani inkább. Illetve vannak olyan emberek is, akiknek az az egyetlen boldogságuk, mondhatni életcéljuk, hogy más embereket befeketítsenek, minden egyes nap valótlan dolgokat állítva, amiket sok esetben futótűzszerűen igyekeznek minél szélesebb körben terjeszteni. És az a legdurvább az egészben, hogy bár tökéletesen tisztában van ezeknek a dolgoknak a valótlanságával, de nem csak a környezetét, de egy idő után még saját magát is meggyőzi ezek valóságosságáról. Az ilyen embereket lehet egész egyszerűen szociopatáknak hívni. De van olyan szöveg, ami a szabad akarat témakörét boncolgatja, miközben nagy általánosságban elmondható, hogy az egyenesség, a tenni akarás és a tudatosság szellemisége hatja át a sorokat. Erre az egyik legékesebb példa a címadó dal, ami egyben a zenekar ars poeticáját is hirdeti.

Milyen klubokban és fesztiválokon sikerült bemutatkozni eddig az új formációtoknak?

Zahorán Csabi: A bemutatkozó koncertünk Békéscsabán volt az Open Doorsban, és nagyon jól sikerült. A nyáron játszottunk még Szolnokon egy gigantikus házibuli szerű rendezvényen, és Kecskeméten a Karock Fesztiválon, mindkét koncertet nagyon élveztük és jó kis tapasztalatokkal gazdagodtunk. A távolság miatt közös próbákra elég ritkán van mód, de a harmadik koncert után már éreztük, hogy elég jól összeállt az egész. Október elején volt egy koncertünk Szegeden, másnap pedig Orosházán, mindkét buli fantasztikusan sikerült, kitűnő zenekarokkal, kiváló közönségnek játszhattunk mindkétszer. Ugye november 8-án a Békési Rockzenekarok Találkozóján fogunk játszani, azt is várjuk már nagyon. A terv szerint decemberben is lesz még 1-2 koncert a megyén belül. Nem vagyunk rástresszelve a koncertkérdésre, havi 1-2 koncertben maximalizáltuk az ügyet, hiszen mindenki borzasztó elfoglalt ember és megegyeztünk abban, hogy egy ennyi pont elég lesz mindenkinek és kényelmesen össze tudja egyeztetni egyéb kötelezettségeivel, elfoglaltságaival. Persze ettől el lehet térni alkalomadtán, de ez így egy jó kis irányelv a számunkra.

Mi a fő célja a zenekarnak?

Zahorán Csabi: Elsősorban természetesen a saját magunk szórakoztatása, illetve az, hogy jól érezzük magunkat a közös zenélés alkalmával, aztán hogy ha ez másnak is tetszik, átjön a dolog, akkor az külön öröm. De nem kötünk alkut semmi és senki kedvéért, az elsődleges cél a korlátok nélküli közös zenélés, azt csinálni amit és ahogy nekünk jólesik.

Békésen még nem játszottatok. Üzenjetek valamit a békési és környékbeli rockereknek… ?

Zahorán Csabi: Nagyon várjuk már a koncertet, egész biztos, hogy óriási bál lesz. Az összes számot el fogjuk játszani a lemezről, úgyhogy senkinek se fog a kedvence kimaradni. Gyertek el minél többen és csináljunk egy igazán felejthetetlen óriási nagy bulit november 8-án!

Köszönöm az interjút!