AddThis Social Bookmark Button

vv kicsi
Békés megye leghitelesebb Metallica tribute zenekara itt működik Békéscsabától pár kilométerre, így nem kérdés, hogy nekik is ott a helyük a Békési Rock Napján. Nem volt könnyű összeszedni a srácokat, mivel szanaszét dolgoznak az országban, sőt még a határainkon kívül is. Többszöri egyeztetés után végül is sikerrel jártam. Az 1999-es sikeres indulást 10 év szünet követte. A zenekar 2009-től töretlenül zakatol. A múltról, jelenről és jövőről kérdeztem Szilágyi Attilát, a zenekar dobosát.

Szia! Kérlek mutasd be a csapatot!

Helló mindenki! A zenekarunk a következő felállásban játszik:
Takács Sándor - ének
Kokavecz András - gitár
Csepregi András - gitár
Csarnai Tamás - bassz
Szilágyi Attila - dob

Annyi sok sikeres banda van a világon, miért épp a Metallica zenekart választottátok? Nem, mintha nem lenne jó zenekar, csak hajt a kíváncsiság.

Ennek az egyszerű és prózai oka az, hogy mindannyiunknál nagy favorit a Metallica. Igazából nemrég felvetődött az ötlet, hogy más zenekaroktól is játsszunk feldolgozásokat, de mit mondjak.... sajnos elég keveset találkozunk és így nem könnyű új nótákat tanulni. Amúgy ilyenek kerültek szóba, hogy Megadeth, Iron Maiden.

Ki választja ki, hogy melyik dal kerül a repertoárba? Közös a döntés, vagy ez egy ember feladata?

Új számokat természetesen közösen választunk. Azonban a playlist véglegesítése - akárcsak a gyakorlás is - általában a legutolsó pillanatra marad, mivel addig senki nem veszi erre azt a fáradtságos 5 percet...

Az indulást több sikeres koncert követte. Miért volt szükség a 10 év szünetre?

Nem volt rá szükség szerintem, egyszerűen csak így alakult. Viszont én az újraalakulásnál kerültem a csapatba, szóval nekem eleve más az időszámításom.

Hogy-hogy újra egymásra találtatok, hiányzott a banda, vagy csupán a zene szeretete hozott újra össze benneteket?

Eredetileg csak egy házibulira szerveződött össze a csapat, szerintem senki nem gondolta, hogy folytatás is lesz. De mindannyiunk örömére lett! És örülünk, hogy a kevés koncert ellenére mindig vannak érdeklődők. Csak így tovább!

A Metallica melyik korszakából szerettek játszani? Inkább a régebbi jól bevált slágereket kedvelitek, vagy hozzá nyúltok egy-két újabb darabhoz is?

Most a legtöbb számot a Load-ról játsszuk, nekem ez az egyik nagy kedvencem. Igazi mestermunka. Mondjuk, jó lenne egy-két régi, "tekerős" számot is elnyomni, mint a Hit the lights, vagy a Fight fire with fire. Remélem egyszer ezek is sorra kerülnek. Ja meg persze a Blackend. Ezek szerintem megérnék a befektetett energiát.

Van-e valami élményetek a Metallicával kapcsolatban. Egy jó hangulatú koncert, közös fotó a tagokkal? Kerültetek-e valamilyen kapcsolatba velük?

Legutóbb 2010-ben voltunk a pesti koncerten, hát az felejthetetlen volt. A többiek a VIP szektorból élvezték a koncertet, én egy kicsit hátrébbról (ugye nem mindenki engedheti meg az ilyen luxust magának....) Aztán amikor az első soron végigpásztázott a kamera akkor láttam őket a kivetítőn őrjöngeni.... mármint Sanyiékat. De személyes kontakt sajnos még nem volt.

Legutóbb a Falkában hallottalak titeket a Panetra zenekarral közösen tartott koncerten. Azon az estén akusztikban nyomtátok, ami egy teljesen más feelinget adott a daloknak. Teljesen jó kis koncert volt az is, de a Békési Rock Napján teljes zenekaros lesz a fellépés. Bevált formáció az akusztik, vagy csak egyszeri fellépés volt?

Igen-igen... az is egy teljes zenekaros koncertnek indult, viszont közben én büszke apukává váltam és ki kellett hagynom a bulit. De örülök, hogy a fiúk nem adták fel nélkülem sem, hanem feltalálták magukat és gyorsan összehoztak egy akusztikus programot. A videókat én is láttam és tetszett. Szó volt egyébként arról, hogy majd egyszer teljes létszámban is megismételjük.

A nagy távolságnak köszönhetően nem sűrűn koncerteztek, de mégis sikerül a zenekart összetartani és egy jó buliért még külföldről is haza jönnek a tagok. Sok zenekar már rég feladta volna. Mi a titok, hogy ennyire együtt van a csapat?

Szerintem az lehet emögött, hogy minél kevesebbet játszunk együtt, annál inkább kiéhezünk a közös zenélésre. És ez valószínűleg tényleg ad egy hajtóerőt nekünk. Már nagyon várjuk.

A Békési Rock Napján 21:00 órától csaptok a húrok közé. Üzentek-e valamit a megyei Metallica, illetve Vain Vision rajongóknak? Miért érdemes ellátogatni a koncertetekre?

Azt üzenjük, hogy az aznapi Sörfesztivál senkit ne tántorítson el ettől a bulitól. Gyertek Békésre, mert mi is legalább akkora bulit csinálunk. Új számokkal és töretlen lelkesedéssel!

Köszönöm a beszélgetést!