AddThis Social Bookmark Button

600241 512347852140518 1059640383 n
2012. február elején egy iszogatás alkalmával pár srác úgy gondolta, hogy bandát alakítanak. Ebben nincs is semmi fura, mivel sok zenekar bontakozik így ki. Ami már nem szokványos, hogy a fiúk tényleg komolyan gondolták és nem csak a kőbambi beszélt belőlük. Csak pár szót beszélgettem a zenekar énekesével és lehetett érezni, hogy nem a levegőbe beszél, hanem olyan profizmussal áll a dolgokhoz, ami elengedhetetlen a rock szakmában. Mivel még nem jártak Békésen, így egyértelmű, hogy a június 15-i "Békési Rock Napján" itt a helyük. Tóth Attilával, a zenekar énekesével beszélgettem…

 

Szia Attila! Kérlek, mutasd be a zenekart.

Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy Békésen is játszhatunk! A banda 5 tagú, 2 gitárosunk van: Kincses Álmos és Erdős Béla Dávid. Természetesen basszusgitárossal is rendelkezünk, Hangya Zoltán személyében, a dobnál pedig Szíjártó Előd ül. Jómagam pedig énekelek.

Milyen stílust játszatok és kik azok a nagy bandák, akik hatottak a munkásságotokra?

A HyBon minden tagja szereti többek között a dallamos rockzenét is, ez egy közös pont volt, innen indult a dolog. Elhatároztuk, hogy ezen stílus mellett tesszük le a voksot. A legnagyobb bandák a műfajon belül természetesen ránk is hatottak, nem véletlenül került a repertoárunkba több dal a Whitesnake, a Bon Jovi és a svéd Europe slágereiből.

Neked van egy másik csapatod is. Mi újság a Franatic zenekarral?

Igen, van egy másik bandám is, a szintén szeghalmi Franatic. Nagyon profi és jófej arcok vannak a zenekarban, több saját dalt is írtunk, de emellett a klasszikus hard-rock nóták is terítéken vannak. Most kerültünk egy új próbahelyre, de ezen felül sajnos nem tudok sok pozitívummal szolgálni, mert kicsit "pihen" a társaság.. több fesztiválra is adtunk be jelentkezéseket, de sajnos nem sikerült bulikat lekötni.

A fotók alapján Te vagy a rangidős a csapatban. Én is zenéltem fiatalabb muzsikusokkal és tudom, hogy nem egyszerű összetartani egy bandát. Mégis, hogy sikerül összeegyeztetni a magán életet a zenekari dolgokkal?

Valóban én vagyok a legöregebb a zenekarban, jól látod (sajnos) a fotókat.... Hm.. Igazából semmilyen problémát nem okoz köztünk. Én az első pillanattól úgy kezeltem a srácokat, mintha velem egy korúak lennének, pedig az első közös zenélésünk a Stargazer zenekarban még 2010-ben volt, amikor 13-14 évesek voltak. Felnőttként viszonyultam hozzájuk, de ők is megkönnyítették a szitut, mert korukat meghazudtolva tolták a kemény hard-rockot.. Gondold el, Csöky! Rainbow együttes Kill The King című dal.. Megvan? Na, azt egy az egyben letolják előtted a 14 éves srácok. Nincs miről beszélni, leesett az állam.

A megyében több helyen megfordultatok már és gondolom távolabb is, így biztos tele vagytok élménnyel. Van-e valami furcsa, vagy érdekes sztoritok, ami a koncertezés alkalmával esett meg veletek. Elhagyott hangszer, vagy, vagy ott felejtett zenekari tag…

Nem kifejezetten jártunk még nagy turnén a szó klasszikus értelmében.. De az én pályafutásom során (1997-től vagyok a rockzene világában énekesként) már fordultak elő érdekes dolgok.. Az első zenekarommal (Mudfield Band) Sándorfalvára mentünk zenélni, és úgy félúton megálltunk inni.. A banda egyik nagy rajongója híres volt arról, hogy szájjal nyitja ki a sörösüveget. Természetesen nem sikerült, elvágta a száját, ömlött a vér, ő nem folytatta velünk az utat. Aztán Nagykanizsán kirugtak egy csajt a sörsátorból, ahol csapos volt, mert az akkori dobosunk rástartolt és ő vevő volt erre.. Az Ellenpont tagjaként Csete Zoli (most Határeset tag) volt akin sokat lehetett nevetni, jófej srác. A Fear L.A. tagjaként Vitéz Zolit tudnám kiemelni, hihetetlen humorérzéke van. A Franatic időszakban sok közös röhögés volt, elsősorban Ambrus Nándi basszusgitárosunk okán, ezt nem lehet leírni, elmesélni, ezt át kell élni..

Mi közeli és távlati tervetek a zenéléssel? Esetleg cd kiadás, klipforgatás?

A jelenlegi célunk az, hogy bővítsük a saját dalaink számát... Jelenleg a műsorunk gerincét a feldolgozások adják. Ezen az arányon akarunk változtatni. Klipforgatás jó lenne, de őszinte leszek: jelenleg nincs meg rá a szükséges keret..

Ha jól tudom, a zenekar egyik célja, h újra megszerettesse a rock zenét a közönséggel. Épp ezért merül fel a kérdés, hogy mit jelent Neked/nektek a Rock Napja országos kezdeményezés?

Egy érdekes beszélgetést hadd osszak meg veled ezzel kapcsolatban. Április végén Szeghalmon játszottunk a Sárréti könnyűzenei fesztivál keretében, ahol egy tehetségkutató verseny is szokott lenni hagyományosan. A buli végén pálinkáztunk, söröztünk - egyszóval "afterkodtunk" - az egyik zsűritaggal, aki Csongrád megyéből jött. Mondtam neki, hogy készülünk júniusban a Rock Napja rendezvényre... Erre ő teljesen elképedt, és csak dicsérettel szólt a buli mellett. Ilyen, hogy a megyei rockzenekarok találkoznak negyedévente, az olyan nincs náluk! Ez fantasztikus kezdeményezés tőled, és most hogy mindezt összekötötted a Rock Napjával, különösen nagy dolog! Számunkra meg kiemelt jelentőségű buli, hiszen nagyon erős mezőny gyűlt össze, oda kell tenni magunkat! Szerencsére a Score után zenélünk majd, ők egyrészt jóbarátaink, másrészt kellő hőfokra fogják a bulit hevíteni, mire mi jövünk.

Élőben még sajnos nem hallottalak titeket, de a felvételek teljes mértékben meggyőztek, így kíváncsian várom a koncertet. Üzenjetek valamit a békési rockereknek…

Nagyon várjuk a találkozást a békési rockerekkel, óriási buli ígérkezik, mindenki jöjjön, aki csak teheti! A Rock Napja Békésen is dübörög!!! Mit lehet ehhez hozzátenni? Ezt át kell élni!!! A HyBon nevében megígérhetem, hogy a rendelkezésünkre álló időt rendesen kitöltjük majd azokkal a dallamos rock megaslágerekkel, amik meghatározták a '80-as éveket, és amiket a mai napig is sokan ismernek! Odatesszük magunkat!

Köszönöm az interjút!