AddThis Social Bookmark Button

deviant kicsi
A 2013-as év igen csak mozgalmasan indult a füzesgyarmati deviANT zenekar számára. Új tagokkal, új tervekkel, új zenékkel és új listával készülnek az idei év koncertjeire, ami bemutatója Békésen sem maradhat el. Pozojevich Mikivel, a banda dobosával beszélgettem…Kérlek, mutasd be az új felállást. Ki milyen posztot foglal el a zenekaron belül?

    Bojti János - ének
    Bojti Tamás - gitár
    Incze László - gitár
    Pozojevich Máté - basszus
    Pozojevich Miklós - dobok

Az énekes posztját egy új arc foglalta el, aki nem ismeretlen a Békés megyei rockerek körében. Ki Ő és miért volt szükség a váltásra?

Bojti Jani lett az új énekesünk. Jani több megyei formációban is szerepelt már /Káros Szenvedélyek, Firstrike, Bloom/ , de talán a legtöbben a Dreadful Peace csapatából ismerhetik.
    
Az énekes váltás számunkra is nagyon hamar és váratlanul zajlott le. Már egy ideje nem sikerült a zenekarnak úgy működnie mint korábban. Fennállásunk óta, azt gondolom elég termékeny a csapat és jó lendületben is haladtunk, de a 2012-es év számunkra is nagyon nehéz volt. Ekkora csúcsosodtak ki az előző 2 év problémái, elkezdőtek a viták, nem egyeztek az érdekek és a célok. Először "atyánktól" és egyben  kezdeti szervezőnkkel, Nagy Lajostól, "Lajkoo-tól"  váltak el az újtaink.
Nehezen, de ezt még átvészelte az eredeti felállás, de miután Incze Laci gitárosunk is távozni akart, azt éreztük, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj. Próbáltunk tovább gondolkodni és megkérni Lacit , hogy működjön velünk együtt, amíg egy új tagot nem találunk a helyére. Beleegyezett. Az akkori tervek szerint, Lacival egy utolsó közös számot - ez a FACE IN THE MIRROR című track- szerettünk volna rögzíteni, amivel kellőképpen letudjuk zárni az eddigi munkásságát. Eközben találkoztunk Bojti Janival is, aki akkor éppen zenekar nélkül maradt.

Mivel akkoriban még Jenő velünk volt, Jani csupán gitárosként jöhetett szóba, hogy csatlakozhasson hozzánk. Ezt Jani egyáltalán nem bánta, mivel úgy érezte, hogy a Dreadful Peace felbomlása után nem akarja azt csinálni, amit korábban. Szeretett volna visszatérni egy kicsit a gitárhoz, hogy így alkothasson és itt élhesse ki a kreativitását.

Miután megtörtént az első közös próba Janival, azt láttuk, hogy a csapat új erőre kapva feléledt. Terveztünk és vártuk az első közös bulinkat. Eközben a Lacival kötött korábbi megállapodásunk szerint, lebeszéltük a megszokott helyünkön, Kecskeméten az Origo Studio-ban, azt a napot amikor rögzíteni fogjuk az utolsó közös szerzeményünket. Azt hiszem Vasárnapra esett az időpont. Viszont az ezt megelőző héten videoklippet forgattunk a korábbi When You're Alone című számunkhoz. Szerdára készült el a végleges vágás, aminek a végeredményén elindult egy újabb vita Jenőt és a zenekart illetően - szegény Jani, nem tudott mit kezdeni azzal, hogy elindult a vita a zenekarban-, de ekkor már minden régebbi sérelem is a terítékre került. Ez a vita annyira elfajult, hogy végül úgy zárult le, hogy Jenő szombaton eljött a felszereléséért és így váltak el az újtaink.

Ekkor már gondoltam, hogy felhívom Bogit és lemondom a megbeszélt időpontot a studioba, mert énekes nélkül nem tudom mit fogunk kezdeni. Ekkor jött a mentőötlet, hogy mivel Jani egy nagyon kreatív és sokrétű énekes, megpróbálunk vele megegyezni, hogy ha van kedve folytassa nálunk zenei karrierjét és legyen a csapat új frontembere. Jani csak úgy ment bele ebbe a felkérésbe, hogy előtte Jenővel megbeszélte ezt, hogy ne legyenek sérelmek és le nem tisztázott dolgok a tagcserét illetően.
    
Eközben kiderült,hogy Lacinak már korábban nézeteltérései voltak Jenővel, ezért is akart kiszállni a csapatból. Nem voltak egy hullámhosszon. Miután Jani igent mondott a frontember szerepének betöltésére, megkértem Lacit, hogy maradjon és próbáljuk ki így mennyire tudunk együtt dolgozni. Beleegyezett a felkérésbe és így megint teljes volt a csapat.

Ekkor már biztos voltam abban, hogy a megbeszélt studio időpontot nem mondom vissza. Elmegyünk és felvesszük az új számot. Jani 1-2nap alatt olyan jó szöveget dobott össze arra a számra, amit Ő csak a studioban hallott először, hogy mind hátast dobtunk. Azt hiszem a Face In The Mirror az eddigi legütősebb számunk lett.

Gitáros fronton is erősítettetek, amivel vastagabb lesz a hangzás. Ki Ő és honnan ismerhetjük?

Bojti Tamás, őt is a Dreadful Peace csapatából ismerhetik. Alapítótagja volt a     zenekarnak és fő gitártéma felelőse, egyébként Jani öccse.

Az előző történetet folytatva, miután már újra négyen voltunk elgondolkoztunk, hogy jó lenne egy másik gitáros is. Korábban is próbálkoztunk ezzel - Fekete Csabi szerepében, aki a Mors Silens gitárosa jelenleg is - de valahogy sosem találtuk meg a megfelelő embert erre a pozícióra. Olyan emberre volt szükség, aki olyan zenéken nőtt fel, mint mi. Kreatív, csapatjátékos és meg van az a stílusjegye, ami nem üt el a zenekar profilját illetően. Mivel Jani tudta, hogy Tominak sincs még komolyabb új zenekara kilátásban, beajánlotta és egyértelműen bevállt a srác. Állati jól gitározik, és ami a legjobb, hogy kiegészítik egymást Lacival, így jól tudnak csapatban együtt dolgozni.

Ez a változás egyfajta stílusváltás is lesz?

Nem mondhatom, hogy nem fog változni a zenénk, ugyanis nem ugyanazok az emberek írják, mint korábban. Jani hangja szélesebb tartományban mozog, mint korábban Jenőé, így biztosan énekesebb, dallamosabb refréneket tudunk majd írni. Emellett, azért biztosan érezhető lesz majd egy kicsit a Dreadful Peace "ízvilága" is, mivel két olyan tag került a csapatunkba, akik annak a csapatnak a lelkét alkották. Viszont azért mi is itt vagyunk még hárman, akik a kezdetektől csináltuk a nótákat, ezért a deviANT, deviANT hangzása is megmaradt.

Régóta érett bennetek a gondolat, vagy gyors elhatározás volt?

A tagcserék szerintem sosem előre eldöntött dolgok, vagyis általában nem azok. Nekünk a szükség hozta ezeket a lépéseket, de valahol a szerencse kegyeibe vette a sorsunkat és olyan emberekkel pótolta a hiányt, ami a legjobb alternatívához vezetett.

Prove Yourself néven kiadásra kerül egy újabb EP-tek. Ez már az új tagokkal lett felvéve? Mesélj kicsit erről…

Igen, valójában most fog debütálni az ötösfogat, ezzel az EP-vel. A terveink azok voltak az idei évre, hogy csinálunk egy nagylemezt. Így is indultunk neki a felvételeknek, de miután átbeszéltük az idei terveket rájöttünk, hogy sajnos az idén nem fogjuk tudni kitermelni azt a pénzt, ami egy nagylemez elkészítéséhez elegendő lenne. Vagyis jobban mondva, megoldható lenne, de akkor nem menne a zenekar sehova koncertezni az idei évben és még lehet az azt követő évben sem. Drága dolog egy jó minőségű hanganyag elkészítése, főleg a fizetésekhez mérten ebben a megyében.

Mindezek mellett próbáltunk egy jó döntést meghozni, ami megoldás jelenthet arra, hogy idén is ellásuk a rajongótáborunkat friss hanganyaggal és így a figyelem ránk háruljon. Lássuk be, hogy a közönség annyira kiszolgált zeneügyileg, hogy egy 3-5, vagy akár 10 számos lemezt is hamar "megemészt", így nehéz mindig a toppon maradni.

Három számot rögzítettünk február közepén, Kecskeméten az Origo Studioban, amit hamarosan megkeverve a nyár elejére kiadunk egy EP formájában. Az EP címe: PROVE YOURSELF lesz, amin már hallható az az új irányvonal, amit megpróbáltunk kilőni magunk elé. Ez egy igazi nyári, bulizós, fesztiválhangulatú kislemez lesz.

Nem titok, hogy június 15-én Békésen léptek fel a „Rock Napja” elnevezésű rendezvényen. Mindennek van már világnapja, így a rock zenének is. Nektek mit jelent a „Rock Napja” kezdeményezés?
    
Fontosnak tartjuk, hogy legyenek ilyen rendezvények országszerte, főleg a megyében. Én személyszerint azt látom, hogy talán kezd megint visszatérni a 2007-es hangulat, amikor az embereknek volt igényük a jó élőzenére. Persze megvannak az örök gépzene rajongók, de azért szerintem emellett kezd megerősödni a zeneileg igényesebb tábor. Ami gátat szab mindenféle dolognak, az az ország meglehetősen    szegényes gazdasági helyzete. Emiatt nem boldogulnak az emberek, mindenki a túlélésért küzd, így nem jut pénz a kikapcsolódásra. Persze emellett meg van a másik réteg is, de ebbe nem akarok belemenni...
    
Bízunk benne, hogy több helyre, több emberhez eljut a zenénk és azoknak a mondanivalója, üzenete. Reméljük, hogy minden megyei rajongónkkal találkozunk az idei évben!

Régen jártatok már Békésen. Várjátok a bulit?

Mi már nagyon várjuk a Békési koncertet, csakúgy mint az idei év összes buliját. Régen volt alkalmunk Békésen játszani, ezért biztos, hogy 140%-ban fogjuk odatenni magunkat, ezzel is bepótolva az eddigi hiányt, amit a zavaros zenekari dolgokkal okoztunk a hallgatótáborunknak. Ha addig nem is, ott mindenképpen találkozunk!

Köszönöm az interjút!

Mi is nagyon köszönjük!