AddThis Social Bookmark Button

4.cojones kicsi
A 2007-ben alakult Cojones zenekar viszonylag keveset koncertezik Békés megyében. Energikus zenéjük elnyerte a szimpátiámat és arra gondoltam, hogy a Békési megyei közönségnek is meg kell ismerni őket. A csapat gitárosával, Tobler Gergővel beszélgettem...

Kezdetben 3 fővel alakultatok, majd folyamatos tagcseréket követően kialakult a 6 fős felállás. Kérlek, mutasd be a bandát…

Valóban, mostanra elég sok embert elfogyasztott a gépezet, ugyanakkor mindenkinek megvolt a helye, és a maga ideje is köztünk, így egyik „korszakunkra” sem tekintünk vissza fájó szívvel. Medve Balázs énekessel, és a Szentirmai Csaba gitárossal kiegészülve tavasz óta muzsikálunk hatosban, őket követi Lehelvári Péter bőgős, aki tavaly januárban csatlakozott hozzánk, a régi arcok pedig Horváth Bence énekes, és Herczegh Csaba dobos, valamint jómagam.

2009-ben látott világot a Road Across the East névre hallgató EP-tek. Hogy fogadta a közönségeket? Mesélj kicsit a lemezről…

Azóta, hogy kiadtuk, a közhelyszótárban, a „minden kezdet nehéz” fejezetnél ez a korong az illusztráció. :) Akkor márciusban volt először teljes a felállás, és ezt rögtön szerettük volna valami kézzel foghatóval megerősíteni. Már tíz egész nóta készen volt, kiválasztottuk a legjobb ötöt, és ugyan elsőre csak demót akartunk, felmerült az ötlet, hogy legyen inkább egy olcsó stúdió színvonalán lemezminőség. Mire készen lett, egy kicsit már torzult a fülünkben valóságérzet. Erősebben dolgozott bennünk, hogy minél hamarabb fel akarunk kerülni a térképre, mint az önkritika, ezért házilag készült másolatokból rengeteget szétszórtunk teljesen ingyen a koncerteken, és tényleg sok helyre eljutott. Például egy rendőrautóba is, ami a csapat egy részét koncertről hazafelé állította meg, és ennek tükrében hunytak szemet egy apró baki felett [szemben hajtva egy egyirányú utcában]. Ők például kifejezetten örültek neki, szépen csikorgott a kerék a Nyugati téren, miközben a lejátszójukból bömböltük tele az utcát. :) Ettől függetlenül jobb lett volna, ha késnek egy évet az igazoltatással, örülnék, ha tudnám, hogy megkaptuk a második esélyt. :) Félreértés ne essék, értékes tapasztalat volt, és többünknek az első stúdiózása, úgyhogy mindig is egy [ennél sokkal hosszabb] sztori marad, de amikor másfél évvel később, a következő felállásunk eljutott a nagylemez készítéshez, a Denevér Stúdió mérföldekkel profibb körülményei között újravettük az EP-s nótákat, és a koncerteken a mai napig állandó szereplők, azt hiszem ez mindent elmond.

Kik azok a bandák, akik hatottak a rátok, akikre felnéztek?

Ez nap-nap után változik. Mindenkinek megvannak a maga gyökerei, eléggé különbözőek vagyunk, kevés az átfedés. 1-1 taggal mindenki osztozik bizonyos szimpátiákon, de nem igazán vannak „nagy közös kedvencek”. Inkább az a jellemző, hogy felfedezünk valamit egy-egy banda/előadó munkásságában, ami megtetszik, és elhatározzuk, hogy mi is csinálunk majd valami hasonlót. Ettől függetlenül azt gondolom, mindannyian felnézünk azokra, akik merik a saját útjukat járni, és nem csak egy szerepként kezelik azt, amit a nevükkel eladnak. Akkor is, ha komoly, és akkor is, ha komolytalan mindez.

Az ország több pontján felléptetek már klubokban és fesztiválokon is. Mely nagy zenekarokkal álltatok idáig egy színpadon?

Az első ilyen zenekar már rögtön a második koncertünkön zárta aznap a színpadot, bár csodálkoznék, ha emlékeznének ránk. :) Az Auróra volt az, és még Túrkevén játszottunk egy szabadtéri színpadon. Kicsivel később a Cadaveres társaságában voltunk először a határon túl, egész pontosan a Vajdaságban. Később velük, és a Blind Myself-el kiegészülve csináltunk egy országos turnét is. A nagylemez felvételeink időszaka alatt „szabadnapoztunk” egyet a Neck Sprain előzenekaraként az otthonukban, Dunaújvárosban, ami egy azóta is topposnak számító koncert volt. Játszottunk több ízben a Moby Dick, és Smici másik zenekara, a Bloody Roots társaságában, valamint, ha már a fesztiválok is számítanak, a 2011-es Rockmaratonon a Tankcsapda és az Agnostic Front előtt melegíthettünk. Idén tavasszal két bulink volt az Akelával, a kiskunfélegyházi Rocktárban, és a budapesti Zöld Pardon-ban, a júliusi Rock Beach fesztiválon pedig a Paradise Lost után hazainduló emberkéket állítottuk még meg egy laza éjszakai zúzda erejéig. Ezutóbbi különösen jól sikerült. :)

A nagyobb videó megosztó portálokon Cojones klippel nem találkoztam, csak koncert felvételekkel és animációs videóval. Terveztek-e valamilyen nagyszabású klipet?

Minden csak idő pénz kérdése. :)

Informátoraim szerint ősszel egy komplett anyaggal szeretnétek stúdióba vonulni. Hogy áll ez a dolog? Mit lehet tudni a lemezről?

Sajnos azt kell mondjam, csúszik, ahogy mindig minden. Folyamatosan dolgozunk a számokon, de a zenekar nagy létszáma, és lakhelyeink közötti távolságok sokat lassítanak a munkán. Ettől függetlenül, nagyon rajta vagyunk, hogy ne várassunk már senkit sokáig, és a koncerteken már eljátszunk egy-egy tételt a készülő anyagból, természetesen Nálatok is. :)

Mi a távlati tervetek a zenéléssel?

Elsősorban az, hogy folytathassuk. :) Mindannyian álmodozó típus vagyunk, úgyhogy itt fel lehetne sorolni mindent, ami tökéletes mesebeli sikertörténetnek része lenne, de engem személy szerint, valójában az tesz boldoggá, ha a zenekar aktív. Ha azzal kelek és fekszem, hogy a banda tagja vagyok, és dolgoznom kell a csapatért. Persze a legjobb közvetlenül a zenével foglalkozni, de ugyanígy benne van minden más, amivel az utunkat egyengethetjük, mi úgyis házon belül oldjuk meg a felmerülő feladatok 99%-át.

Békésen még nem koncerteztetek, ha emlékeim nem csalnak. Mit üzentek a békési és környékbeli rajongóknak? Miért lesz érdemes meghallgatni a koncerteteket?

Minden koncerten úgy állunk a színpadra mintha az első, az utolsó, egyszersmind az egyetlen lenne. :) Ma már minden apró bólintás, egy kéz a magasban, egy halk sikoly a hosszú élet titka lehet egy banda számára, mi mindent megteszünk, hogy meglegyen rá a legjobb okotok! :) Gyertek, és bontsuk le a házat!

Köszönöm az interjút!

Mi köszönjük, ahogy a meghívást is!

Képgaléria

SlideshowFx Picasa Widget for Joomla!
Copyright © 2010 www.OopsTouch.com